Een wijk is pas echt succesvol als de mensen die er wonen meedoen en zich verantwoordelijk voelen voor de leefomgeving voorbij de voordeur. Daarom betrekt WonenBreburg graag bewoners en maatschappelijke partners bij het werken aan leefbaarheid in de wijken. Theesalon De Struyck in Heuvel is daar een mooi voorbeeld van.

Sinds 12 oktober heeft de theesalon een prachtig nieuw onderkomen aan het Monseigneur Nolensplein in de Bredase wijk Heuvel. Wonen Breburg stelt het pand twee jaar om-niet beschikbaar.

Marian van Gurp startte de theesalon in 2003 samen met een groep Marokkaanse vrouwen.

De naam theesalon dekt eigenlijk niet helemaal de lading, want De Struyck is veel meer dan dat: het is een bruisend activiteitencentrum voor de buurt én een multiculti-wijkrestaurant.

Marian van Gurp vertelt trots hoe mensen uit heel Breda er via Social Deal voor 6 euro een driegangenlunch komen eten. Ook voor de high tea met heerlijke oosterse lekkernijen komen de mensen van heinde en verre naar de theesalon, die heel gezellig in oosterse sferen is ingericht. Maar er worden ook exposities en muziekmiddagen georganiseerd, taallessen en naailessen gegeven, op dinsdagmiddag wordt er gehaakt en gebreid en elke woensdagmiddag is er een kindermiddag.

Terrasje

Maar bij alle blijdschap over het nieuwe onderkomen merkt ze ook op dat de mensen uit de wijk de theesalon nog niet genoeg weten te vinden. “Misschien moeten we nog meer de samenwerking zoeken, bijvoorbeeld een laagdrempelig spreekuur met Vluchtelingenwerk. Want je ziet dat er veel problemen zijn in de wijk. We moeten de sleutelfiguren in de wijk aan ons zien te binden en leuke activiteiten organiseren die mensen trekken. Ik heb iemand in de wijk gevonden die buikdanslessen wil geven. Een van de vrijwilligers had het al over een rommelmarkt. En we willen ook afhaalmaaltijden gaan aanbieden. Een soort couscous-to-go, ook leuk voor de vele studenten in de wijk.”